måndag 23 juli 2007

Droger, steroider och MMA

Den amerikanska MMA-världen genomgår just nu något av en kris sedan mängder av fighters åkt fast i tester för antingen illegala droger (marijuana och kokain) eller, framför allt, steroider.
    Efter HERO'S/EliteXC:s problemtyngda Dynamite!!-gala åkte tre fighters fast i drog/doping-testerna. En av dem som åkte fast för steroidbruk var Royce Gracie – något som mottogs med stor förvåning av fightfans. Gracie är ju något av en symbol för hela sporten, och när man först marknadsförde brasiliansk jiu-jutsu gjorde man det genom att hävda att en liten man kunde besegra en stor. Hade verkligen en av sportens största legendarer känt att han behövde dopa sig?
    Gracie gjorde sedan sina fans ännu mer besvikna då han valde att inte bestrida beslutet att döma honom till 2 500 dollar i böter och ett års avstängning. Detta gjorde han bl.a. med motiveringen att ”en 10 000-dollars-advokat skulle vara mycket dyrare”. Gracies gage för fighten han åkte fast för var 300 000 dollar.
    De negativa rapporterna har sedan fortsatt komma in. California State Athletic Commission – som har varit mycket flitiga med att genomföra drog/doping-tester – släppte en rapport som visar att MMA-utövare utgjorde 71% av de som åkt fast de senaste månaderna, trots att antalet galor de deltog i bara utgjorde 35% av de fightgalor man genomfört tester på.
    Droppen kom kanske sedan när båda deltagarna i UFC:s titelmatch i lättviktsklassen åkte fast för bruk av steroider. Hermes Franca erkände direkt. Sean Sherk bestrider dock resultatet.
    Om man betänker att det är långt från alla fighters som testas – vissa stater testar inte alls, och de som gör det testar normalt bara några av deltagarna på varje gala – börjar det stå klart att detta är ett stort problem.
    Ett antal MMA-journalister har nu skrivit om ämnet i artiklar där man starkt uppmanar till en förändring. Här är några exempel:

Den sistnämnda kolumnen och dess något respektlösa ton resulterade i ett svar från Dana White där han uttrycker sig ännu värre än vanligt.

Inga kommentarer: