onsdag 5 september 2007

Sobral förlorar sitt UFC-kontrakt

Renato ”Babalu” Sobral, som så sent som för ett år sedan gick en titelmatch mot Chuck Liddell, har förklarats icke önskvärd av UFC efter det kontroversiella slutet på hans match i organisationens senaste gala.
    Anledningen är att Sobral höll fast sitt strypgrepp och vägrade släppa – efter att hans motståndare David Heath klappat ut, och medan domaren Steve Mazzagatti försökte bryta greppet. Sobral släppte inte greppet förrän Heath förlorat medvetandet, och förklarade efter matchen han att han avsiktligt hållit kvar greppet för länge eftersom han tidigare förolämpats av Heath.
    UFC väljer alltså att helt avsluta kontraktet med Sobral. Diskussionens vågor går dock höga på Internet om huruvida detta är ett rättvist beslut. Folk jämför med slutet på BJ Penns match mot Jens Pulver, då något liknande inträffade. (Penn har inte straffats på grund av den händelsen, utan om något belönats med tal om en titelmatch.)
    Till Sobrals nackdel nämns att han dels höll kvar greppet tills Heath svimmade, dels att han erkände att han gjort det hela medvetet. Till saken hör också att Heath blödde kraftigt under den senare delen av matchen, vilket fick det hela att se ännu värre ut. Cyniker påpekar dock att UFC kanske helt enkelt har mer användning för Penn än för Sobral i framtiden ....
    Sobral har själv kommenterat händelsen i ett uttalande.
    Döm själva vem som har rätt (Sobral-Heath till vänster, Penn-Pulver till höger):

3 kommentarer:

Anonym sa...

Huruvida Penn också borde stängas av är ju värt att diskutera, men hans KAN i alla fall varar ett misstag i "stridens hetta". Men folk som medvetet stryper ut folk till medvetslöshet trots att de klappar måste stängas av tycker jag. Det behövs inte mycket fantasi för att räkna ut hur lätt det blir att skriva elaka löpsedlar om sporten annars, löpsedlar som den inte behöver...

inconsiderate clod sa...

Det finns en uppenbar dubbelmoral från UFC's sida där de mer eller mindre uppmuntrar fighters att snacka skit om varandra för ett skapa mer laddning kring en fight. Att sedan Sobral som både är väldigt stolt och tydligen har ett fight mode då han går in med hela hjärtat för att göra så mycket skada som bara möjligt hamnar i en denna situation var bara en fråga om tid. Klart att mma som sport inte ska beblanda sig med onödiga skador och Sobral förtjänar en sträng tillsägning. Om möjligt även en dockning av gaget för osportsligt uppförande, men... tänk om Sobral fått ett armlås och dragit med all kraft och brytit armen på Heath då hade det helt plötsligt varit 'okej' även om han i intervju efteråt hade sagt att det var hans uppsåt.

Anonym sa...

Jag förstår inte din syn på det hela riktigt Daniel. visst vore det bästa om det var 100 % rätt och alla straffades helt rättvist. Det är väl dock omöjligt och då får man ju om inte annat slå ner hårt de gånger det går att bevisa något och genom det förhoppningsvis stävja problemen. Tycker jag.