lördag 19 maj 2007

Dagens Nyheter om K-1

I kväll anordnas K-1-galan på Hovet i Stockholm. Publiksiffrorna väntas ligga på mellan 5000 och 6000 besökare. Som inför alla stora sportevenemang fylls tidningarna med reportage om deltagarnas förberedelser, analyser av matcher och intervjuer med de stora stjärnorna. Eller?
    Nej. I dag besöker thailändaren Buakaw Por. Pramuk Stockholm. Han är den den ende personen som vunnit K-1 World MAX vid två tillfällen och är en stor stjärna i K-1:s hemland Japan. Vid hans förra besök i Stockholm, på K-1-galan i slutet av förra året, fick han en stående ovation från publiken. I Dagens Nyheters fyra artiklar om galan (här, här, här och här) nämns han dock bara i förbigående. I stället är tonen i DN:s reportage, som så ofta när det gäller kampsporter, till stora delar negativ. DN:s artiklar är helt fokuserade på det brottsliga förflutna hos en del personer med (stundtals ganska vag) anknytning till galan, samt spekulationer om huruvida deltagare tagit steroider eller inte.
    Missförstå mig inte. Jag är helt för granskande journalistik kring sportevenemang. Det är dock den totala ensidigheten i massmediernas bevakning som är så tråkig. K-1-deltagarna är hårt tränande idrottsmän, som för det mesta bara kan drömma om den uppmärksamhet och de sponsorpengar som utövare av mer etablerade sporter kan förvänta sig. Om detta syns dock inget i rapporteringen.
    När svenska massmedier skriver om kampsport gör de det med få undantag med den negativa ton som DN har i sina artiklar. Alternativt gör de som Svenska Dagbladet i dag: de skriver ingenting alls.

1 kommentar:

Anders... sa...

Håller med. Jag bryr mig väldigt lite om sport men DNs granskning av K1 var verkligen usel. Man gräver desperat i människors förflutna för att få något att skriva om. Är det meningen att någon med kriminellt förflutet för alltid ska - ja, vadå? Jobba på någon Macdonalds-restaurang någonstans och aldrig få möjlighet att leva upp till sin potential? Efter ett avtjänat fängelsestraff har man betalt tillbaka sin skuld till samhället och sen är det bra. Hoppas fler bloggare än du reagerar på detta.