lördag 6 oktober 2007

Pride 1997–2007

Den 27 mars höll bland andra Lorenzo Fertitta, Dana White och Nobuyuki Sakakibara en presskonferens där de meddelade att bröderna Fertitta köpt Pride och planerade att fortsätta arrangera galor. Sedan har det varit i stort sett tyst, bortsett från olika rykten som det aldrig blivit något av. Ju längre tid som har gått, desto mindre sannolikt har det verkat att det kommer att arrangeras några fler shower.
    I väntan på organisationens eventuella återkomst har en del före detta Pride-fighters skaffat sig kontrakt med UFC (Mauricio ”Shogun” Rua, Kazuhiro Nakamura, Antonio Rodriguo ”Minotauro” Nogueira) eller andra organisationer (Ikuhisa Minowa, Denis Kang, Aleksander Emelianenko). Några sitter och väntar (Shinya Aoki, Tatsuya Kawajiri) eller avvaktar ett tillräckligt lukrativt erbjudande (Fjodor Emelianenko, Josh Barnett).
    Nu är det dock till slut helt säkert: det blir inga fler Pridegalor. Japanska medier rapporterar att Prides kontor har stängts i all hast, och personalen har avskedats.

Varför blev det så här? Ingen förutom den inre cirkeln vet. Dana White har flera gånger offentligt talat om hur frustrerande det varit att få någon rätsida på Prides affärer (med varierande kontrakt och förmodligen skumma yakuzainslag). Å andra sidan har en del mer konspiratoriskt lagda personer föreslagit att det här hela tiden var Zuffas plan: köp största konkurrenten och lägg ner företaget.
    Kommer då någon annan organisation att ta över Prides plats? Det är inte säkert. Pride hade många följeslagare i Japan som gillade just de spektakulära galor, och den koppling till puroresu, som organisationen gjorde sig känd för. De fansen var inte nödvändigtvis intresserade av andra typer av MMA, och har nu börjat intressera sig för andra områden.
    Några hopp finns det dock. Sadaharu Tanikawa på FEG (som håller i K-1 och HERO'S) har i intervjuer sagt att han vill att HERO'S ska kunna ta Prides plats. Man har ju också redan tagit in flera före detta Pridefighters i de senaste showerna.
    Prides japanske stjärna Hidehiko Yoshida har talat om att göra något på nyårsafton – kanske för K-1/HERO'S, kanske för en annan organisation.
    Shigeru Saeki, som håller i lilla japanska galan DEEP och var matchmaker för Pride Bushido, har visat intresse för att ordna någon slags ersättare för Pride Bushido med de japanska stjärnor som ännu inte har kontrakt med andra organisationer.
    Slutligen har också Pride USA:s före detta VD sagt sig ha stora planer på en ny organisation.

Oavsett vad som händer är Pride nu borta för alltid. Listan på organisationes titlar får nog stå kvar ett tag i min lista till höger, men nedflyttad till en mindre synlig plats. Så småningom kommer jag att ta bort den.
    Nu ska jag dock sätta mig och spela Pride-spelet på min PlayStation 2, och drömma mig tillbaka några år till den tid då Pride ordnade de bästa MMA-galorna i världen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt väldigt tråkigt men tyvärr inte oväntat. Jag ställer mig dock skeptisk till att det var Zuffas plan. Är Zuffa så rika att det kan lägga stora pengar på att bara lägga ner en annan organisation så här? Pride var ju inget stort namn i USA utanför en ganska liten skara så låter som en ganska dålig investering. Men det kan ju ha gjort det utan att det var smart, det är ju sannerligen inget hinder :-)

/Tobbe

Anonym sa...

RIP Pride

Som ngn sa på nätet – Pride skapade en helt annan emotionell laddning än UFC. De fick en verkligen att känna sig som att man var delaktig i ngt spektakulärt!

Kolla den här trailern för OWGP:

http://www.youtube.com/watch?v=YXvEBKVE8sI&eurl=

Jag fick gåshud och blev tårögd på samma gång…

/Peter