måndag 15 oktober 2007

UFC:s dåliga vecka

Det började i fredags för en dryg vecka sedan, då nyheten kom att det inte blir något avtal mellan HBO och UFC. Dana White har länge kämpat för att organisationens galor ska kunna visas på den välkända och högt ansedda betalkanalen. Nu verkar dock allt hopp vara ute, även om White fortsätter att hävda att avtalet blir av.
    Förhandlingar mellan de två företagen har pågått länge. Whites iver att få till ett avtal har säkert heller inte minskat sedan EliteXC började sändas på HBO:s konkurrent Showtime. Stundtals har det till och med låtit som att allt varit klart, men det har ju uppenbarligen inte stämt. Något som kan ha bidragit till att försvåra förhandlingarna är att den kanske störste MMA-supportern på HBO hastigt fick lämna företaget tidigare i år.
    I onsdags kom sedan nyheten att Fjodor Emelianenko skrivit avtal med organisationen M-1. Även här hade UFC förhandlat länge, men inte lyckats få något kontrakt påskrivet. Delvis som en följd av misslyckandet med att få tag på den ryske fightern meddelade tungviktsmästaren Randy Couture att han lämnar företaget.
    Couture har inte bara avsagt sig sin titel, utan slutar även att arbeta som kommentator och representant för företaget. Slarviga eller UFC-lojala (välj själva) journalister skriver att han dragit sig tillbaka helt från MMA-världen och tävlande. Couture har dock bara sagt att han lämnar UFC, och att han anser sig vara fri från sitt kontrakt med organisationen om nio månader. Skulle man kunna tänka sig att det kommer ett litet erbjudande från M-1 då?

Vidgar vi perspektivet något mer än en vecka ser vi andra bekymmer som bidrar till att göra situationen ännu mer plågsam för UFC:
  • Couture var ett av organisationens största namn – det andra är Chuck Liddell. Den forne lätt tungviktsmästaren har dock tappat en hel del av sin glans sedan han förlorat två matcher på raken.
  • Om två veckor ska lättviktsmästaren Sean Sherk möta California State Athletic Commission för att diskutera sitt positiva dopingprov. Om CSAC fäller honom kommer Sherk med all säkerhet bli av med sin titel. Då står UFC utan mästare i två av sina fem viktklasser i november.

Inga kommentarer: